Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΩΝ ΑΒΑΡΩΝ

Χρόνια πολλά σε όλους , ελπίζω να περάσατε καλά τις γιορτινές αυτές ημέρες και εύχομαι σε  όλους σας ό,τι επιθυμείτε να το πετύχετε. Δυστυχώς ο υπολογιστής μου με  εγκατέλειψε οπότε δεν μπόρεσα να δημοσιέυσω κάποια πράγματα που είχα προγραμματίσει όπως επίσης και καινούρια προβλήματα. Το λογοτεχνικό βιβλίο όμως το διάβασα και είμαι σίγουρος ότι και εσείς το διαβάζετε γιατί το βρήκα εκπληκτικό. Νομίζω ότι είναι ένα πολύ αξιόλογο λογοτεχνικό κείμενο με ενδιαφέρουσα πλοκή αλλά και με   πιστή αναπαράσταση της εποχής που περιγράφει.Έχω ετοίμάσει και κάποιες δραστηριότητες που θα τις δημοσιεύσω μόλις επιδιορθωθεί ο υπολογιστής μου. Προς το παρόν περιμένω τα σχόλιά σας !!!
Υ.Γ. Έχω διαβάσει μέχρι τη σελίδα 60 όπως έχουμε συμφωνήσει και συνεχίζουμε μέχρι τη σελίδα 120  έως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ




Εκτυπώστε μια διατρφική πυραμίδα και βάλτε την στο ψυγείο για να τη βλέπετε κάθε μέρα

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Οι διακοπές είναι ο κατάλληλος καιρός για την ανάγνωση ενός καλού λογοτεχνικού βιβλίου. Ένα καλογραμμένο βιβλίο μας ταξιδεύει σε κόσμους άλλους , φανταστικούς ή και αληθινούς , και είναι αλήθεια ότι όλοι έχουμε ανάγκη από ένα ταξίδι την περίοδο των διακοπών ...
Μετά από αρκετό ψάξιμο κατέληξα σε τρία βιβλία που, κατά τη γνώμη μου, έχουν αρκετό εδιαφέρον και θα μας κρατήσουν συντροφιά . Εγραψα θα μας κρατήσουν γιατί κι εγώ δεν έχω διαβάσει τα βιβλία και θα διαβάσω το βιβλίο που θα διαλέξουμε όλοι μαζί τις ημέρες αυτές. 
Παρακάτω θα βρείτε συνδέσμους που θα σας οδηγήσουν  σε μια πρώτη γνωριμία με τα βιβλία αυτά . Αφού τα εξετάσετε επιλέξτε ένα από τα τρία και ψηφίστε στη διπλανή ψηφοφορία (μόνο μια φορά για να είναι έγκυρα τα αποτελέσματα.) 

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΩΝ ΑΒΑΡΩΝ 
ΕΥΤΥΧΩΣ , Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΓΑΛΑ 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΓΑΤΟΥ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ ΣΕ ΕΝΑ ΓΛΑΡΟ ΝΑ ΠΕΤΑΕΙ

ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ




ΜΑΘΕ ΤΙΣ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΕΔΩ

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟ ΑΡΘΡΟ


Πρόσεξε τα παρακάτω παραδείγματα:







• Γιωργάκη, φέρε μου σε παρακαλώ τα βιβλία του Νίκου και της Μυρτώς.
• Είδαμε τον Νίκο, την Μυρτώ και το σκυλάκι τους.
Οι μπαμπάδες και οι μαμάδες καμιά φορά είναι αυστηροί με τα παιδιά τους.
• Αυτά είναι των μπαμπάδων αυτά των μαμάδων κι αυτά των παιδιών.
• Αφήστε ελεύθερους τους νέους, τις νέες και τα παιδιά.
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μικρός σκύλος που συνάντησε ένα γατάκι.
Ο καλόκαρδος Γιάννης είδε στο δρόμο ένα πληγωμένο γατάκι, το οποίο έκλαιγε με την αδύναμη φωνούλα του.

Όπως διαπιστώνεις από τα παραπάνω παραδείγματα δίπλα από τα ουσιαστικά (Γιάννης, Έλσα, Νίκος κλπ.) ή τα επίθετα (μικρή, καλόκαρδος) ή τις μετοχές (πληγωμένο) ή τις αντωνυμίες (οποίος) βρίσκεται μια λέξη που μας δηλώνει αν η λέξη που ακολουθεί είναι αρσενικό, θηλυκό ή ουδέτερο (γένος), αν πρόκειται για ένα ή πολλά (αριθμό), σε ποια πτώση βρίσκεται και κατά πόσο κάτι είναι ορισμένο ή αόριστο. Αυτή η λέξη λέγεται άρθρο.

Στη νέα ελληνική έχουμε δύο άρθρα, το οριστικό (ο, η, το) και το αόριστο (ένας, μία/μια, ένα)
Πάτησε ΕΔΩ για να διαβάσεις τα υπόλοιπα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΙ ΛΑΟΙ

Το Βυζαντινό κράτος και οι γειτονικοί λαοί - Όλη η ενότητα
Το βυζαντινό κράτος και οι γειτονικοί λαοί - Quiz1
Tο βυζαντινό κράτος και οι γειτονικοί λαοί - Quiz2

ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΑΙ ΡΩΣΟΙ



ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΡΩΜΑΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ



















Την Τετάρτη 6/12  τα δύο τμήματα της πέμπτης τάξης επισκεφτήκαμε το Γαλεριανό  συγκρότημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα  εκπαιδευτική επίσκεψη  καθώς μπορέσαμε  να δούμε από κοντά κάποια από τα πιο αξιόλογα μνημεία της πόλης μας ,ενώ και η ξενάγηση από έναν εξειδικευμένο ξεναγό μας έδωσε πολλές και χρήσιμες πληροφορίες. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι μαθητές έμειναν ευχαριστημένοι και ταυτόχρονα  είδαν και άκουσαν πληροφορίες που δε  θα τις ξεχάσουν  εύκολα. 



ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Διαδραστικό παιχνίδι εδώ

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

ΟΙ ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ

Το ποίημα υπάρχει και στο βιβλίο της πρώτης δημοτικού. Ίσως κάποιοι να το θυμούνται ...

ΠΑΡΑΘΑΛΛΑΣΙΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Ακριτικά τραγούδια ονομάζονται τα δημοτικά τραγούδια που αναφέρονται στα κατορθώματα των Ακριτών, των φρουρών των ανατολικών συνόρων της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Τα ακριτικά τραγούδια είναι τα παλαιότερα ελληνικά δημοτικά τραγούδια που σώζονται και συγγενεύουν με το έμμετρο αφήγημα του 12ου αι., το γνωστό ως «Έπος του Διγενή Ακρίτα».Ακούστε κάποια από αυτά στοα παρακάτω video.





ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗ



ΤΕΝ ΤΕΝ

Ο Τεντέν (Tintin) είναι ήρωας της ομώνυμης γαλλικής σειράς κόμικς του Hergé. Οι ιστορίες του άρχισαν να δημοσιεύονται στις 10 Ιανουαρίου του 1929.Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα κόμικς παγκοσμίως, με περισσότερες από διακόσια εκατομμύρια πωλήσεις, ενώ έχει μεταφραστεί σε 58 γλώσσες. Έχουν κυκλοφορήσει συνολικά 24 τεύχη, το τελευταίο από τα οποία κυκλοφόρησε το 1983. Επίσης, έχουν γυριστεί τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες.Δείτε μια από τις ιστορίες του. 

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Ο ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ


ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΝΗΣΙ ; ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017